- Tuesday, 21 March 2023
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 16899
În această dimineață, procurorii DIICOT Pitești și numeroși polițiști au descins la mai multe firme și la groapa de gunoi de la Albota, după cum au confirmat în exclusivitate pentru FinanciarPress.ro surse judiciare. În total, este vorba de nu mai puțin de 32 de locații. Dosarul este unul de proporții și vizează infracțiuni de mediu și economice. Aceleași surse judiciare au confirmat exclusiv pentru FinanciarPress.ro că în dosar sunt implicați oficiali importanți din Argeș care vor fi audiați pe parcursul zilei. De la groapa de gunoi de la Albota vor fi luate probe din aer, sol și apă, fiind vorba și de o poluare masivă.
UPDATE. Conform informațiilor furnizate de DIICOT, este vorba de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals și instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor, deturnarea licitațiilor publice și îngroparea deșeurilor.
În cauză s-a reținut că, pe raza județului Argeș, a acționat un grup infracțional organizat constituit, consolidat și structurat în ultimii 10 ani, specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare și reciclare).
Scopul constituirii acestui grup a fost de obținere a unor avantaje financiare necuvenite, prin menținerea monopolului și controlului asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș și prin delapidarea bugetelor locale și naționale.
Prin raportarea ca fiind reciclate către organizațiile pentru transferul responsabilității a unor cantități cât mai mari de deșeuri, pentru îndeplinirea obligațiilor anuale asumate față de producătorii de deșeuri (cantități ce nu au existat în realitate și care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori), a fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu, reprezentând contribuția ce ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile.
Popular Articles
- Most read
Publicitate