Plangere-penala-Gabriel-Moiceanu.jpgProblema gunoaielor argeșene este departe de a se încheia. De la an la an, vedem sume importante de bani pe care administrațiile locale le au de recuperat de la populație în urma instituirii taxei de salubritate, în detrimentul tarifului care s-ar aplica individual și de care operatorul de salubritate s-ar îngriji să-l încaseze, și nu angajații primăriei, așa cum se întâmplă în localităților din Argeș, unde există implementată această taxă de salubritate.

În acest sens, v-am prezentat, în urmă cu câteva zile, și deficiențele descoperite de inspectorii Curții de Conturi la o parte din primăriile argeșene, care au fost auditate anul trecut. După cum ați putut observa, în cazul anumitor primării, acea taxă de salubritate a creat adevărate ,,găuri negre” în bugetele locale. Dar cu toate acestea, directorul ADI SERVSAL Argeș, Gabriel Moiceanu, din motive greu de înțeles, continuă să promoveze acest sistem de taxare.

Ba mai mult, ne plângem că nu îndeplinim norma de colectare selectivă a deșeurilor și astfel, Uniunea Europeană o să ne aplice sancțiuni, dar cu acest sistem de colectare a gunoiului de la ghene, în mediul rural, o să ne fie și mai greu de îndeplinit acea normă. Pe lângă faptul că nu prea vedem programe derulate de ADI SERVSAL Argeș, menite să educe populația pentru colectarea selectivă a gunoiului, acel sistem de colectare a deșeurilor menajere din mediul rural  nu poate să aducă progrese pentru îndeplinirea normei privind colectarea deșeurilor reciclabile. În timp ce dacă s-ar aplica metoda de plată prin tarif individual, care presupune și colectarea gunoiului din poartă în poartă, și i s-ar impune cetățeanului colectarea selectivă a gunoaielor, acea normă ar fi mult mai ușor de atins, întrucât beneficiarul serviciului de salubritate poate fi verificat dacă și-a colectat selectiv gunoiul. Dar pe cine interesează acest lucru?! 

# Primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș

În toamna anului trecut, după ce a fost atribuită licitația pentru serviciul de colectare, transport și depozitare a deșeurilor menajere din zona Curtea de  Argeș, firmei Financiar Urban SRL, s-a trecut la semnarea contractelor de salubritate încheiate între UAT-urile din zonă și firma respectivă. Draftul de contract a fost formulat de reprezentanții firmei Financiar Urban. Așa se face că, la Primăria Corbi a fost transmis, în primă fază, un draft de contract care prevedea doar metoda de plată cu taxă de salubritate, fără a mai fi stipulată și cea de-a doua metodă cu tarif individual. Perspicace, așa cum îl cunoaștem pe primarul din Corbi, Virgil Baciu, acesta a refuzat să semneze un astfel de contract, invocând ca principal motiv tocmai acest sistem de taxare, singurul stipulat în acel contract. 

După ce a studiat legislația, dar și obiectul și clauzele contractului încheiat între ADI SERVSAL Argeș și Financiar Urban, primarul Virgil Baciu a formulat un alt tip de contract pe care l-a transmis reprezentanților firmei Financiar Urban. Iar de aici a început un adevărat război, am putea spune. Deși acea firmă avea încheiate contracte de salubritate cu o parte din populația comunei Corbi, acestea fiind valabile până la sfârșitul anului, gunoiul beneficiarilor acelor contracte, care erau în vigoare, nu a mai fost ridicat, după refuzul primarului Baciu de a semna acel tip de contract formulat de firma Financiar Urban. Pe firul acestui scandal, între cele două părți a intervenit și Gabriel Moiceanu, directorul A.D.I. SERVSAL Argeș, care a încercat să-l convingă pe primarul Baciu să semneze acel contract, invocând și faptul că toți primarii au acceptat să semneze. 

Văzând toate aceste presiuni care sunt puse asupra sa, primarul Virgil Baciu a fost nevoit să se adreseze Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, unde a înaintat o plângere penală împotriva firmei Financiar Urban și a directorului ADI SERVSAL Argeș pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu. 

Virgil Baciu susține că a făcut numeroase demersuri în vederea negocierii și semnării contractului de salubritate cu firma delegată, dar aceasta a încercat să-i impună  un contract care încălca prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, modificată și completată, a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și alte acte normative în domeniu. 

Totodată, primarul comunei Corbi a mai reclamat și faptul că, în contractul ce se dorea a fi impus de firma Financiar Urban era cuprins numărul populației recenzate în anul 2011 și nu numărul real al utilizatorilor. 

Într-un final, cele două părți au ajuns la o înțelegere, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acea plângere penală. Se va deschide oare Cutia Pandorei și în acest segment de activitate?!

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.