Virgil_Baciu_primarul_comunei_Corbi.jpgFoarte mulți primari argeșeni sunt nemulțumiți de serviciul de salubritate din localitățile lor, care a fost stabilit la nivelul județului prin ADI Servsal Argeș. Nemulțumirile lor s-au accentuat și mai mult în urma controalelor efectuate de inspectorii Curții de Conturi, care au descoperit la unele primării din Argeș adevărate ,,găuri negre” în bugetele locale provocate de modalitatea de plată stipulată în contractul încheiat  cu firma de salubritate desemnată de ADI Servsal Argeș.  Cu toate acestea, din păcate, sunt puțini primari care vorbesc de aceste nemulțumiri, mulți alegând să tacă probabil de frica șefilor de la județ. 

Însă, cel mai vocal primar în acest sens a fost Virgil Baciu, primarul comunei Corbi,  care de la bun început nu a acceptat acea modalitate de plată a serviciului de salubritate pentru populația comunei,  care dezavantaja bugetul local, după cum s-a putut observa la celelalte primării.

Astfel, Virgil Baciu a ales ca serviciul de salubritate în comuna sa să fie unul de tip individual. Mai exact, operatorul de salubritate trebuia să încheie contracte individuale cu populația comunei și tot operatorul să încaseze contravaloarea acestor servicii, așa cum ar fi normal, am putea spune, într-o țară normală, așa cum procedează orice firmă privată cu clienții săi. 

Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că acest operator de salubritate, în speță firma Financiar Urban, are exclusivitate în mai multe localități din Argeș, creându-se un sistem de monopol, se mai promovează și  modalitatea de plată care să avantajeze operatorii de salubritate, prin obligația primăriilor de a plăti contravaloarea serviciului de salubritate prestat populației din comună. Prin acest sistem, după plata operatorului, reprezentanții primăriilor sunt obligați să încaseze banii de la populație. 

Ei bine, pentru că Virgil Baciu nu a acceptat această modalitate de desfășurare a serviciului de salubritate în comuna Corbi, prin care se ușura foarte mult efortul unei firme private și a ales modalitatea contractuală de tip individual, operatorul de salubritate pare că se răzbună pentru acest fapt. 

Probabil de frica creării unui precedent, în sensul că mai multe primării din Argeș ar putea achiesa la modalitatea contractuală de tip individual, prin care operatorul colectează gunoiul de la fiecare cetățean și tot operatorul încasează contravaloarea acestui serviciu, primarul Virgil Baciu susține că ar fi șantajat de către firma Financiar Urban. Primarul a susținut că firma facturează pe Primăria Corbi sume fabuloase atât pentru depășirea cantității de gunoi prevăzută, culmea, chiar în contractele individuale încheiate de operator, dar și pentru persoanele care nu au încheiat încă un contract de salubritate. 

Și astfel, de la începutul anului curent și până în prezent, Primăria Corbi a fost bombardată lunar cu numeroase facturi emise de Financiar Urban pentru depășirea cantității, dar și pentru diferența dintre numărul populației și contractele de salubritate încheiate.

Sigur, fiind vorba de un abuz, în opinia celor de la Primăria Corbi, prin faptul că nu poate plăti Primăria contravaloarea serviciilor prestate unui operator economic din localitate, spre exemplu, fiind chiar și o deturnare de fonduri, reprezentanții Primăriei au refuzat să achite acele facturi. 

Așa se face că operatorul de salubritate, Financiar Urban, a început procedura de executare a Primăriei Corbi prin executorul judecătoresc Moromete Constantin Cosmin. 

# Acuzații grave aduse Executorului Judecătoresc

Așa cum spuneam, având în vedere că Primăria Corbi nu a achitat acele facturi emise de Financiar Urban, Biroul Executorului Judecătoresc Moromete Cosnatantin Cosmin a început procedura de executare silită a Primăriei. Numai că aici au apărut adevăratele probleme pentru firma Financiar Urban, când o parte din acțiunile de executare au fost respinse de prima instanță de judecată. 

Totodată, primarul Virgil Baciu acuză executorul  de anumite falsuri folosite în această acțiune și spune că îi va face plângere atât la Parchet cât și la Corpul Executorilor Judecătorești.

,,În primă fază ne-au executat pentru o factură de 7 mii lei. După care în urmă cu două săptămâni am primit o altă notificare că ni s-au blocat conturile pentru suma de 17 mii, reprezentând aceleași probleme: diferența de cantitate și diferența dintre numărul de locuitori și numărul de contracte încheiate. 

Însă urmează să-i facem executorului judecătoresc plângeri atât la Parchet, cât și la Corpul Executorilor Judecătorești pentru că el a făcut niște falsuri. A depus niște documente care nu sunt în regulă, nesemnate. Pe noi ne-a executat, să zic așa, ilegal”, ne-a declarat primarul comunei Corbi, Virgil Baciu. 

# Primele victorii în instanță ale Primăriei Corbi

Deși a reușit să obțină în unele situații executarea Primăriei Corbi, de menționat este faptul că în alte situații de același gen, unele executări înaintate de același executor judecătoresc Primăriei Corbi au fost respinse de prima instanță de judecată, urmând să se judece și recursurile. 

Prima acțiune de acest gen respinsă de magistrații Judecătoriei Curtea de Argeș a fost în luna iulie a.c. Suma pe care executorul voia să o recupereze de la Primăria Corbi era de peste 40 de mii lei, fiind incluse mai multe facturi, dar numai că această acțiune a fost respinsă. 

După acest refuz al magistraților, Biroul Executorului Judecătoresc Moromete a trecut la executarea defalcată, adică înaintând acțiuni de executare pentru facturile trimise într-o lună. 

Aplicând această tactică, speța a fost judecată de mai multe complete, probabil acesta fiind și scopul. Astfel, în unele situații Biroul Executorului Judecătoresc Moromete a avut câștig de cauză, iar în alte situații, deși speța era aceeași, nu avut câștig de cauză. 

Ultima împotrivire a instanței pentru executarea Primăriei Corbi a fost pentru facturile din luna septembrie a.c. reprezentând depășirea cantității de gunoi și diferența dintre numărul populației și numărul contractelor încheiate. 

Așadar, iată că Primăria Corbi are toate șansele să anuleze aceste facturi în instanță, facturi care în opinia primarului Virgil Baciu nu au nicio esență, mai ales cele pe depășire cantitate gunoi, unde au fost descoperite grave probleme de colectare.

,,Data trecută au venit cu gunoi în mașină, avem fotografi în acest sens. Pe de altă parte, după ce încarcă gunoiul din Corbi, se opresc în Domnești, la Centrul de Colectare Fier Vechi și încarcă gunoi și de acolo, fiind văzuți de oameni din Corbi, chiar de viceprimar. Astfel este normal să apară diferențe”, ne-a mai declarat Virgil Baciu. 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.